Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
i zadanie dla Maryjki - roboczo nazwany "rogaś" , mi zupełnie nieznany grzyb
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
tu jeszcze jeden - dodam że rosło ich kilkanaście na nieduzym terenie. Mam nadzieję że Maryjka pomoże . Łącznie 1,5 h w lesie - pół mojego kosza gąsek co rekoredem nie jest .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Serena ten twój Rogaś to Piestrzenica infułowata. Ona zwykle pojawia się późną jesienią, choć są informacje, że spotkać ją można także wiosną. Rośnie na zbutwiałych pniakach lub zrębach świerka czasem brzozy. Ten grzyb zawsze przyciąga oko W atlasach jest duża sprzeczność co do jego jadalności lub niejadalności. Przyjęto zasadę, że ze względu na podobieństwo do piestrzenicy kasztanowatej nie zaleca się zbierania i spożycia. Jak napisałam wcześniej pojawia się również wiosną w okresie występowania trującej piestrzenicy, więc jest ryzyko pomyłki. Z powodu cienkiego i kruchego miąższu nie stanowi żadnej wartości kulinarnej.

Grzyb rzadki i w Polsce znajduje się na czerwonej liście grzybów. Serena piękne trafienie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Wow Serena ! Taka bogata dokumentacja zdjęciowa gąsek My skupiłyśmy się tak na kociołku, że zapomniałyśmy o grzybach. Musiałyśmy podtrzymywać ogień bo panowie wypłynęli na ryby
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Maryjka jak zwykle niezawodna - ta piestrzenica zainteresowała mnie bardziej swoim wyglądem niż innymi walorami , poczytałam i okazało sie że rzadziej ma 3 lub 4 różki - a tam takie były - szkoda że nie zrobiłam wiecej zdjęć .....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Już dwurożne to zdobycz Dostałam od ciebie więcej informacji na temat siedliska i zastanawiam się jeszcze nad jej siostrzanym gatunkiem Gyromitra ambiqua, która jest nieco mniejsza i przybiera brązowo-fioletową barwę kapelusza i i wyrażnie fioletową w trzonie. Ta pojawia się w lasach sosnowych na piaskach niekoniecznie na zrębach. Nie ma trzonu na zdjęciu, więc nie da się ocenić. Przejrzyj w internecie oba gatunki i porównaj ze znalezionymi

wersja 3-rożna :

www.mushroomexpert.com/images/smith/smit...omitra_infula_01.jpg

W przyszłym roku masz szansę na trafienie 3-rożnej i wtedy wsadzimy ją do kategorii: Grzyby dziwy natury A może znajdziesz ją na wiosnę? To dopiero będzie hit
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Znalazłam coś takiego :
www.bio-forum.pl/messages/33/240214.html ,
wyglada na to że historia adekwatna do gąsek o których dziś rozmawiałyśmy
Może jeszcze w tym roku ją dopadnę ? - kim by nie była ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Jeżeli taką właśnie znalazłaś to gratulacje. Co do tych gąsek to temat otwarty i wyjaśnimy tę zagadkę w przyszłym roku Jeżeli je znajdziesz, zabierz i ususz zbadamy zarodniki pod mikroskopem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
Jacek Skuła
(rulekkk)
Nowicjusz
Cóż za piękności... za rok z aparatem do lasu !

pogoda.interia.pl/zdjecia/grzyby-konkurs...d,1222917,iAId,91666
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Rulekkk jeszcze teraz można zrobić dobre zdjęcia grzybom. Dopóki ręce nie przymarzają do aparatu to nie jest żle

Kilka zdjęć grzybów znalezionych na ostatnim grzybobraniu z Sereną. Prawdziwe wynalazki

Gąśka rosista - trująca!

Wodnicha późna - jadalna

Zasłonak krętonogi - niejadalny

Ziarnóweczka ochrowożółta - niejadalna

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok